Exposities


Exposities

Kwastendans, Tjitske v.d. Heide en Ineke Graamans, Schilderijen en beeldjes

Expositie 29 oktober t/m 7 december

Ineke Graamans en Tjitske van der Heide, twee vriendinnen die samen schilderen. Soms ieder aan hun eigen ezel, maar soms ook letterlijk samen aan 1 doek. Dan dansen zij met hun kwasten om elkaar heen, of soms ook tegen elkaar aan en komen tot verrassende composities. Hun dansen zijn de ene keer woest en vrolijk en dan weer bijna mystiek en ingetogen. 

Yvon Struber, schilderijen en keramiek

Met haar schilderijen van de zee wil Yvon uitdrukking geven aan het idee van de eindeloze eindigheid. De patronen en lijnen die ontstaan door het spel van wind en water bestaan wel maar even voor ze weer verdwijnen, maar keren telkens weer terug. Daarmee zijn ze oneindig en vergankelijk tegelijkertijd. 

De keramiek die zij maakt versterkt het beeld van haar schilderijen.


Anneke Janszen, Schilderijen

Het werk van Anneke is veelzijdig. Naast monumentale bloemschilderijen, die van 5 juli t/m 31 augustus te zien zijn in het galeriegedeelte, maakt zij ook portretten (te zien op de portretwand) en ietepieterig kleine schilderijtjes van vogeltjes (in de winkel). Alles in olieverf. Want dat werkt zo lekker. 

Anneke over de bloemschilderijen: De mooie kleuren en vormen inspireren mij en leiden tot monumentaal werk, waarbij sterk ingezoomd wordt op het onderwerp.

De portretten schildert zij in opdracht. Het gaat hier niet in eerste instantie om een mooi plaatje, maar om een interessant portret, dat iets vertelt over de geportretteerde. 

Anneke woont in Houten en geeft daar ook cursussen en workshops. Daarnaast heeft zij samen met enkele plaatsgenoten een portretopleiding op poten gezet. 

Voor meer informatie daarover zie haar website: annekejanszen.blogspot.com


Monique Polman, keramiek

Geinspireerd door de natuur maakt Monique Polman objecten, vazen en dozen, die te herkennen zijn aan hun organische vormen en het opvallend gebruik van een combinatie van glazuur en goud. Uitbundige decoraties in de vorm van blaadjes, bloemen en soms ook vogels, slakken of libellen sieren haar "florale kathedralen", een soort dozen met een hoge rijk gedecoreerde deksel. Naast keramiste is Monique ook chefkok, en bloemiste. Zij woont en werkt in Utrecht.

Ank van Dijk, Keramiek

Ank had al vroeg interesse voor keramiek. Sinds 1968 volgde ze diverse lessen in binnen- en buitenland. Sinds 1991 heeft ze een atelier aan huis, waar ze voornamelijk met de hand opgebouwd werk maakt.


Veel van Ank's werk wordt RAKU gestookt, een van oorsprong Japanse stookwijze. RAKU betekent 'plezier, ontspanning'. Er wordt gebruik gemaakt van de elementen: aarde, lucht, water, en vuur.

Naast bolle vormen, schalen, potten, en (fantasie)vogels en beesten, werkt zij ook met plakken klei. Daarmee maakt ze dozen en kastjes, voorzien van scharnierende deurtjes. De deurtjes onttrekken de binnenkant aan de directe waarneming zodat ''het geheim'' niet meteen prijsgegeven wordt. De kastjes krijgen daardoor een mystieke lading.


Tjeerd Schuhmacher

Tjeerd Schuhmacher is een veelzijdig mens. Hij is gemeenteraadslid voor Groen Links in de gemeente Stichtse Vecht, hij is vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, hij zingt in een koor, en hij is glaskunstenaar.

Zijn werk kenmerkt zich door strakke lijnen en sobere vormen.

De techniek die hij gebruikt noemt men 'glasfusing, ookwel 'glasversmelting'.

Daarmee maakt hij schalen en objecten.

Petra Sophia Roffel

Het was 2014 dat Petra voor het eerst in aanraking kwam met 'glasfusen', en eigenlijk meteen wist ''Dit is mijn materiaal''. Ze volgde verschillende workshops en masterclasses om alles over glastechnieken te leren. Inmiddels zit ze in het derde jaar van de vijfjarige glasopleiding aan het IKA, het Instituut voor Kunst en Ambacht, te Mechelen.

Ze is druk aan het experimenteren met uiteenlopende stijlen en technieken. Zo liep haar ontdekkingspad de afgelopen periode van de gulden snede langs lijnenspel, geometrie naar de oloide: een vorm waarin inwaartse en uitwaartse krachten elkaar in evenwicht houden. Deze maakte zij van verlijmd 3mm dik vlakglas.

Tegengesteld aan de sobere oloide vorm, bewerkt zij ook glas met borduurwerk, knoopjes, bladgoud, veertjes, en andere vindsels.

Voorbeelden hiervan zijn de drieluiken, Holy Wisdom, The Sophia Collection I and II, te zien op haar eigen website:

https://www.petrasophiaroffel.com/


. 

Copyright KunstmeteenKoekje @ All Rights Reserved